Video

terima kasih coz sudi jadi kwn sayerr..=)

8 peribahasa

hahahaha betoi ke korang dah tau sume peribahasa???
tau sume?? adakah anda pasti??? hahahahha
ok, mari kitew lihat sapew yg kene..

soryla entry kalinih panjang skit lerrr hee.. scroll jgn xscroll hee

sebenarneyr, aku pon, kurang sikit tahu ttg peribahasa nih..
setakat, "bagai aur dengan tebing", "bagaikan anjing dgn bayang2", bagaikan isi dengan kuku" aku tau laaaaa..heee tuh pon, memang dr sek tadika lagih cikgu asyik ckp tuh jew hee
klu x, jgn la harap aku nk ingat muahahahahhaha~

aku nih bkn apew, yela, kang korang katew tetibe plak aku buang tebeliat kan...
tetibe jew critew pasai peribahasa plak..hahaahhahaha
sebenarnyer, adik aku si Iqin tuh menang peraduan mewarna utk Tahun4 die..
dapat la adiah, buku Koleksi peribahasa, PencilBox ngan set alat tulis..

ingat lagih x?wah~ yg nih aku paling ingat
Time aku darjah dulu, punyerla aku berjoget klu dapat pencilBox hehe
lagih2 yg leh bukak dua2 belah tuh..ader tempat simpan pemadam, shape sumela..hee ditambah pula dengan mainan bola2 yg leh gerak atas pencilBox tuh ..wah mengancam... hehe

uik...alahai.. kitew sambung ke peribahasa semuleee hee
ok, aku nk senaraikan beberapa peribaha yg aku xpenah dengar tp ada lam buku nih.. macam menarek dikongsi bersama hehe... (maybe korang penah je dengar, mgkin, aku nih jew yg sengal xpenah nk tau hee.. biaser la time sek dulu cikgu cakap kat depan, aku main lawan pemadam kat belakang hehe ader 8 jew..penat nk taip banyak2 laaa hee)

3. "Gigi tanggal rawan murah" maksudnyer Org yg lemah mendpt keje yg baek. (oh psl gigi pon ader yek?..)

2. "bersenang2 dahulu, bersusah2 kemudian" (alamk silap.. erm.. mcm terbalik jewkan?
hehe..acahjer)
.. erm nih..
"berjagung-jagong dahulu, sementara padi belum msk" haa maksudnyer : sementara menanti hasil daripada usaha yang dibuat, lebih baek gunakn masa tersebut buat pekerjaan lain.

3. "Antan patah lesung hilang" bermaksud: mengalami masalah atau kemalangan secara berterusan. (aku ingatkan Atan anak Pak Salem td hee)

4. "Hidung dicium pipi digigit" maksudnyer: Kasih sayang yg tak ikhlas, berpura2 krn hendakkan harta atau sesuatu.. (erm nih memang banyak yg berlaku skunk..isk isk nangis sebab kwn aku ader trkene kat btg idung sendri isk isk)

5. "Jong pecah yu kenyang" mksdnyer: bila sesuatu malapetaka terjadi, org atasan yg mendpt habuannya.. (erm.. zaman dah upside down dah.. Yg berhormat patut ditukar Yg Berkhidmat kata si "renung2kn n selamat beramal" kat Era hee lupe dah namenyer wee)

6. "Mati enau tinggal di rimba" mksdnyer: Org yg hina, jika mati tidak disebut org lagih (ala, cedeyh nyer.. ermmm )

7. "Mulut disuap pisang, buntut dikait onak" mksdnyer: Bila berhdpan sentiasa bckp manis n asyik memuji tp bila di blkg asyik mengeji n mengumpat. ( erm, aku banyak kwn ginih.. n falsafah idup diorang, HIDUP kenela HIPOKRIT!.. ceyh~ gi mam laaaaa)

8. "Rupa seperti pulut, ditanak berderai" mksdnyer: Org yg blagak sprti org kaya n pandai tp sebenarneyr bodoh n miskin.. ( wah, bak katew org milennium skunk nih Biar papa asal bergaya lah! erm...)
hehehe cya!

post signature

9 komen best!:

miSs.BoBo said...

hahahahaha...
1st time aku dgr sume peribahasa ko tue dow..
klaka...
keluar usus pwot aku..

^0^

Power Renjis said...

asal aku masuk je blog pempuan mesti je ade kartun2 gedik tu..hihi..dah la warna warni..sakit mataku..huhu :p

appleCuBbyz said...

hahahahahhaha
eleh ko power renjis..
jgn nk belagak la..
aku tau ko nk bubuh kat blog ko kan??
tuh jeles tuh...kan kan??? hehe
kang ko letak kang org kate ko mamat jambu plak hehehehe

kpd miss bobo cyg ku pulak..
hahahahhaha tauxper..
ko cube bayangkan, cam ner rupe aku time 1st time baca buku tuh..
fuh~terasa kemiskinan ilmu aku nih hehe

>.<

miSs.BoBo said...

cyg...
bad news n gud news...
bobo x pregant la..
yg gud news nyer plak..
dier moncet terikot ABU..
mati2 aku engat dier pregnant..
x per..
dier pregnant anak ABU olang 1st aku kasi ialah ko..
tggggggggguuuuu..
ABU kan bekas gay..
hahahahahaha..

^0^

appleCuBbyz said...

hahahhaha..
aduh~..
ponek jo aden berangan hahhahaha
okeyh~ bebeyh~

aku tguuuu si baby ABU yg cumell dan mantap mcm tuannyer itu yek~ hahaha

RobinHood said...

dasyat2 peribahasa nie...
;p

appleCuBbyz said...

ngeri pon ada hahahahaha

memoribilia said...

Bgslah...Peribahasa warisan bangsa

appleCuBbyz said...

wah2! leh la aku keje kat perpustakaan negara kot haha

Post a Comment

wah~ nk komen ker nih???hehehe sila2... xkena bayar pon heeeee

Related Posts with Thumbnails

post aku paling PEMES!